Detaje mbi aktivitetin


08
Qershor
2019

Ekspozitë fotografish nga Luka Mjeda mbi veprat e arkitektit dhe skulptorit shqiptar të renesansës së hershme Andrea Alessi

  • Adresa: Muzeu Mimara, Rooseveltov trg 5, 10000, Zagreb
  • Data: 2019-06-08
  • Koha: 12:00

Keni ndonjë pyetje?


  • Draškovićeva 25 / V, 10000 Zagreb
  • +385-(0)1-655-82-80
  • vijece.alb.manjine.zagreba@zg.t-com.hr
  • E hëne - E premte: 08:00 - 16:00

Programi


Luka Mjeda – ANDREA ALESSI, 1425. Durës (ALB) – 1504. Split (HR)

Arkitekti dhe skulptori i renesansës së hershme Andrea Alessi (kroatisht, Andrija Aleši) ishte me origjinë shqiptare i cili profesionin e tij e studioi dhe punoi në Kroaci (Split, Rab, Trogir) dhe në Itali (Ancona, Trieste, Tremiti).

Ishte nxënës i artistit të shquar kroat Juraj Dalmatinac me të cilin më vonë punoi në katedralën e Trogirit dhe Shibenikut, më pas në disa pallate në Split dhe Rab, në portalin Loza e shitësve në Anconë (Itali) dhe gjetkë.

Pas formësimit të disa faltoreve dhe varrezave në ishullin Rab, ai punoi Pagëzimoren në Trogir (1460 – 1467), me një koncept të shquar të renesanses se hershme mbi hapsirën dhe skulpturën, e më pas, se bashku me Nikola Firencen komunitetit i krijoi dhe realizoi Kishën e Shën Ivana në Trogir (1467 – 1482) në një modelim të qartë të arkitekturës dhe skulpturës se renesasnses së hershme si një veçanti evropiane jashtë provincave italiane.

Lista e veprave të fotografuara nga lëmi i arkitekturës dhe skulpturës një pjesë e të cilave do të paraqiten në ekspozitën “Luka Mjeda – Andrea Alessi”

SHIBENIK (HR)
Katedrala Sv. Jakova

SPLIT (HR)
Palača Općine
Palača kraj Zlatnih vratiju
Palača Papalić
Palača Dioklecijan – svod Jupiterovog hrama
Crkva Sv. Jere na Marjanu
Spilja pustinjaka na Marjanu
Reljef Sv. Jeronima

ZARE (HR)
Reljef Sv. Jeronima

RAB (HR)
Palača Nimira
Nadžupna crkva Uznesenja Marijina (ex katedrala)
Nadžupna crkva Uznesenja Marijina (ex katedrala
Palača Cernotta
Grobna ploča Cernotta
fragmenti renesansne grede portala s grbom obitelji Cernotta (lapidarij)

TROGIR (HR)
Palača Cipiko
Cipikova kapela
Katedrala Sv. Lovre
Krstionica
Kapela Sv. Ivana
Grobnica obitelji Sobota
Javna loža – (reljef Pravda)

SALONA (HR)
Antički sarkofag

DUBROVNIK (HR)
Reljef Sv. Jeronima

ANCONA (I)
Loža trgovaca

TRIESTE
Museo Civico, nadgrobna ploča rapskog biskupa Zudenika Zudeniga

TREMITI (I)
Crkva Sv. Marije – pročelje

LONDON (UK)
Victoria & Albert Museum – reljef Sv. Jeronima

Vendi


Aktivitete të radhës


Ta njohim vetën