Simpoziumi Milan Shufflay dhe shqiptarët


milan-sufflay

27. 02. 2012

Me rastin e ngjarjes për 100 vjetorin e Pavarësisë së Republikës së Shqipërisë dhe katër-vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës, si dhe për të shënuar vdekjen e një historiani të shquar dhe të albanologëve Milan Šufflay, Këshilli i pakicës kombëtare shqiptare në Zagreb, në bashkëpunim me Shoqatën kroate “Dr.Milan pl.Šufflay” dhe nën patronazh i Ambasadës së Republikës së Shqipërisë dhe Kosovës, 27 shkurt në Zagreb, sallën arra kroatë organizuan një simpozium me temë: “Milan Šufflay dhe shqiptarët”.

Ku morën pjesë të ftuar: Përfaqësuesit e Ambasadës Shqiptare në Zagreb, Ambasador, HE. PE Qazimi, HE V.Sadiku; Ministri-Këshilltar M. Shahin, Ministri-Këshilltar R. Saliu, përfaqësues i Ministrisë kroate të Kulturës; përfaqësues të shoqatave kroate dhe shqiptare, përfaqësues të këshillave të pakicave në Zagreb, si dhe anëtarë të komunitetit shqiptarë.

Fjalimi i mirëpritur është dorëzuar nga Ambasadori HE Valdet Sadiku; Kryetari i Këshillit të pakicës kombëtare shqiptare të Zagrebit Gëzim Rexhepi, kryetar i shoqatës “Milan pl. Šufflay “M.Sc. Darko Sargak dhe përfaqësues të Ministrisë së Kulturës kroate.

Lektorët e simpoziumit ishin: Prof. Emeritus Zvonimir Separoviç – ish-ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kroacisë, Prof. dr Josip Jurçeviç, akademik Pajazit Nushi, prof.dr.sc.Aleksandër Stipčević, prof.dr.Zef Mirdita dhe ambasadori shqiptar, HE.. E. dr. Pëllumb Qazimi.

Me tema mësimore ndër të tjera theksoj simpati Dr.Milan Shufflaya popullin shqiptar, lidhje të ngushta me Shqipërinë, pranimin dhe argumenteve në kuptimin shkencor të tezës së tij asaj prejardhjes së drejtpërdrejtë të shqiptarëve nga ilirët, si dhe origjinalitetin e tyre në territoret shqiptare, ishte ky rast që Ph. D .. Milan Shufflay mbrojti deri në fund të jetës së tij.

Me vdekjen e dr.Shufflaya, Albanologjik ka humbur një nga mimetics kryesore, të cilat studion edhe sot vlera të larta dhe pothuajse i pazëvendësueshëm. Në nder të kësaj pune të famshme

Shkencëtar dhe albanologut, si një shenjë e mirënjohjes së shqiptarëve, në nëntor 2002 ai ishte dekoruar nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Ph. D .. Alfred Moisiu me “Naim Frashëri Gold, me motivacionin: – Për kontribut të shquar në studimet albanologijskim për karakterin shkencor dhe objektiv të çështjeve të mbrojtjes shqiptare në punën e tyre.

Aktivitete të radhës


Ta njohim vetën