Iso-polifonia shqiptare


polifonia-04

06. 05. 2015

Iso-polifonia shqiptare është një formë tradicionale e muzikës popullore shqiptare, e cila është pjesa tjetër e parahistorike ballkanik part-kënduarit. Si një tipar i rëndësishëm kulturor të shumë zona të Shqipërisë janë futur në listën e UNESCO-s të trashëgimisë jomateriale botërore në Evropë në 2008.

Ka pasur të tillë një pjesë e rëndësishme e kulturës lokale në të katër rajonet jugore shqiptare: Myzeqese, Toskëri, Epir dhe Labërinë, por mund të gjenden në veri të Shqipërisë (Peshkopi dhe Malësisë), Kaçanik të Kosovës, dhe në disa zona të Maqedonisë (depozitave, Tetovë, Kërçovë dhe Gostivar). Ajo mund të ndahet në dy grupe të mëdha stilistike që kryejnë Gegi në veri të Shqipërisë, dhe Toski dhe Elba lumenjve në jug të vendit.

Kjo kënduarit polifonik është e lidhur edhe me ISON-polifonik kënduarit të muzikës bizantine të kishës që karakterizohet nga gumëzhimë që ndjek kënduar polifonike. Zip kryhet në dy mënyra: Toski gjithmonë zë të kënduarit zvarritur “e” në frymëmarrje hushed, ndërsa Elba nganjëherë përdoret tone ritmike bashku me lyrics.

Kënduarit kosovar shqiptar polyphonic, kryesisht nga burrat përkujtuar ngjarje të ndryshme të tilla si dasma, funerale, festivale korrjes, festimet fetare, apo festivale folklorike famshme të tilla si ajo e çdo pesë vjet në Gjirokastër (shqiptarë: Festivals Folkloriko Kombëtar).

Kjo është e karakterizuar nga kënduar këngë që kanë dy solo, kumbues dhe gumëzhimë me Countermelody kor. Shape aksione solo ndryshon sipas mënyrave të ndryshme të kryerjes gumëzhimë që ka një larmi të madhe të formave, veçanërisht në stilin popullor të miratuar nga të gjitha grupet që kryejnë këtë këngë.

Gjatë dekadës së fundit, në sajë të një ngritje modeste të turizmit kulturor dhe interes të thelluar e studiuesve kanë kontribuar për ringjalljen e saj. Megjithatë, është ende shumë i prekur nga varfëria, mungesa e mbrojtjes ligjore dhe mbështetjes financiare për kontraktorët e saj, duke penguar transmetimin e një repertor të gjerë të këngëve dhe teknikave. Eksod rural i të rinjve që shkojnë në drejtim të qyteteve dhe jashtë vendit në kërkim të punës më shumë duke nxitur këtë rrezik. Prandaj, për fat të keq, transmetimi i kësaj mënyre të të kënduarit në gjeneratën e re të familjes lëvizur nga arsimi për artistët profesionistë popullore dhe klubet kulturore.

Aktivitete të radhës


Ta njohim vetën